Kuva: Inkeri Jäntti
Sisäinen valo: Performanssi- ja valoteos ulkotilassa, 2022 Kesto n. 1,5 h
Teos alitajunnasta, virtaavasta vedestä ja sisäisestä valosta.
Elementit: kahlaaja, kumivene, haavi ja harava, 9 kpl vedenkestäviä valoveistoksia (kaukosäätimellä toimivat led-valot muovista rakennetun, kimmoisan veistoselementin sisässä). Kolmiosainen performanssi sijoittuu voimalaitoksen yhteydessä oleviin keinotekoisiin lampeen, puroon ja vesiputoukseen.
Osa I
Lampeen on upotettu painojen avulla valoveistoksia joita metsästysasuun ja kahlaushousuihin pukeutunut hahmo tavoittelee haavin ja haravan kanssa kahlaten ja kumiveneestä käsin. Hän kerää valoveistokset veneeseen.
Osa II
Esiintyjä soutaa veneellä lammesta laskevan puron suulle ja laskee kelluvat valoveistokset veteen jolloin virta vie ne puroon ja sitä pitkin vesiputoukseen yhä nopeammin virtaavan veden mukana.
Osa III
Esiintyjä kahlaa vesiputouksen juurella etsimässä siellä kelluvia valoveistoksia, vie ne haavissa takaisin lammelle ja vapauttaa ne veteen.
Konteksti:
Northern Opera Company: Energiayhteiskunta
Monitaiteellinen ja paikkasidonnainen teoskokonaisuus Pyhäkosken voimalaitoksen läheisyydessä tarkasteli energian ja yhteiskunnan suhdetta 12.11.2022.
Pohjoinen oopperakomppania tuotti teossarjan yhteistyössä Muhoksen kunnan, Fortumin ja Oulun ammattikorkeakoulun kanssa.
Kuvat: Maiju Pohjanheimo
Tarinoita suolta, Performanssi- ja valoteos ulkotilassa 20.11.2021
Northern Opera Company: Jälleenrakennus (Faravid III) – Pelso, Vaala 20.11.2021
Kesto n.15min
Elementit: mänty, kaksi valonheitintä, nuotio, savukone, pöllejä osallistujien istuimiksi
Toteutin tämän tarinankerrontaan perustuvan performanssin lapsuuden kotikylälläni Pelsolla. Pelsonsuo on yksi suomen suurimmista entisistä suoalueista joka ojitettiin ja suurelta osin raivattiin pelloksi 1800-1900-luvuilla. Kirjoitin performanssiani varten tarinan suon historiasta, ihmisen vaiheista alueella, suoluonnosta ja sen tuottamista ilmiöistä kuten hallasta.
Pääasiallisena lähteenä käytin historioitsija Jouni Kauhasen kirjoittamaa Pelsonsuo -raivauksesta kehittyväksi kyläksi -kirjaa. Tekstissä on myös lyhyitä lainauksia Kauhasen kirjasta ja Samuli Paulaharjun teoksesta Kuva sieltä toinen täältä.
Synopsis: Yleisö kutsutaan nuotion äärelle missä voi olla seisten tai istua pölleillä. Esiintyjä asettuu valaistun männyn ja nuotion väliin ja kertoo tarinan nykyisen kylän paikalla olleen suon synnystä ja sen kuivatuksesta. Savukoneen tuottama savu muodostaa hienoisen verhon kertojan ja yleisön välille yhdistyen nuotion savuun. Ajoittain esiintyjä peittyy kokonaan savun taakse.
Performanssi toteutui kahdeksan kertaa nelituntisen tapahtuman aikana. Esitysten jälkeen ja niiden väleissä syntyi keskusteluja ja tarinointia kylän historiasta kyläläisten ja kylällä vierailevien kanssa nuotion äärellä.
Kuvat: Jesper Dolgov
Huone nro.11, Saman ikkunan vuosi / Tila- ja ääni-installaatio sekä performanssi
Huoneiden kirja : Immersiivinen monitaideteos Turussa 13.-29.8.2021
(Esittävien taiteiden valtionpalkinto 2021)
Konsepti, toteutus ja esiintyminen: Mari Kämäräinen ja Hannu Seppälä
Ääni- ja videosuunnittelu: Hannu Seppälä
Visuaalinen suunnittelu: Mari Kämäräinen
Elementit:
mustilla messumatoilla, moltonkankaalla ja valoverhoilla pimennetty huone, musta ovaalinmuotoinen tanssimatto, 100 kg merisuolaa, analoginen videoprojisointi, musiikki (itse tehty elektroninen syntetisaattori), kaksi esiintyjää, improvisoitu performanssi (vaihtelevasti jokaisena esitysiltana, 4h/ilta)
Synopsis:
Yleisöllä on vapaa kulku huoneeseen missä on mahdollisuus seisoa tai istua ovaalinmuotoisen, merisuolalla peitetyn tanssilattian ympärillä. Tilassa on osan aikaa yksi tai kaksi esiintyjää. Esiintyjät istuvat yleisön seassa tai toimivat tanssilattialla siirrellen suolaa erilaisiin muodostelmiin lattialla tai toisen esiintyjän päällä.
https://huoneidenkirja.fi/galleria1/huone11
Kuvat: Merja Otronen
Yksityisranta / Private Beach Performanssi, tila- ja ääniteos 2020
Esitys: Esittävän taiteen Manifesti- tehdasfestivaalin avajaiset, Turku, 9.9.2020
Kesto: 14min
Elementit: Rakennusmuoville kiinnitettyä kimaltavaa teippiä ja iiris-sellofaania, hiekkalaatikkohiekkaa ja pikkukiviä. Teos oli sijoitettu lasilattialle jonka alla näkyy vanhan viinatehtaan rakenteita.
Synopsis: Esityksen alussa lattialla on tasainen kaistale rantahiekkaa. Esityksessä piirrän käsin ja lakaisemalla hiekkaan kuvioita. Hiekan alta pilkahtelee kimaltavia alueita ja viivoja.
Teoksen äänimaailma sisältää hiekan rahinasta muokattua aaltojen kohinaa ja “kimmeltäviä” ääniä.
Performanssi, tilateos: Mari Kämäräinen
Ääni: Hannu Seppälä
Kuvat: Paul Krispinj
1/100 Performanssi ja tilateos, 2019
Kuvat teoksen performatiivisesta osuudesta Turun Taiteilijaseuran 95. vuosinäyttelyn avajaisissa Turun Taidehallissa 31.10. 2019
Elementit: valkoinen seinä, akryylimaali (musta ja valkoinen, harmaa ja spektrin värit), maalarinteippi, esitys (kesto 9:17 min)
Synopsis: Esityksen alussa seison valkoisen seinän edessä. Esityksen aikana irrotan seinältä piiloon maalatut maalarinteipit joiden alle on maalattu kaksi ristikkäistä viivaa. Vaakaviiva (liukuma mustasta valkoiseen) halkaisee seinän katseen korkeudella. Pystyviivassa on spektrin värit jotka liukenevat kohti harmaata kohdatessaan mustavalkoisen vaakaviivan joka on myös keskeltä harmaa.
Videodokumentaatio: https://player.vimeo.com/video/371831566?h=2d18192af9
Video: Jussi Virkkumaa
Live-esitys B-galleria, Turku 31.7.2019
”Verho” 2019
Kaksitasoinen valokuva-
asetelma vitriinissä.
Materiaalit: valokuvaprintit paperille, kiinnitettynä vitriinin takaseinään ja lasiin.
Sininen hetki Turun kauppatorilla -performanssit (nro.6 ja 7) Turun Taiteilijaseuran edustajana, Vallaton Taiteenkumous-tapahtuma (Järj.Turun kaupungin kulttuurilautakunnan sopimuskumppanit), Teatteri Domino, 30.8.2018
Valokuvat: Margarita Rossello-Ramón
Sininen hetki Turun kauppatorilla Performanssi (nro. 4.)
Linnasta linnaan -kulttuurimatka Hämeen Härkätiellä, bussissa 19.8.2018
Elementit: 30 kpl kukkakimppuja, tarina.
Synopsis: Bussin lähtiessä liikkeelle Turun linnan edustalta kerroin matkustajille tarinan erään teoksen synnystä ja sen vaiheista tähän hetkeen, ideasta jonka olin saanut monta vuotta sitten ollessani matkalla taidekoululle paikkasidonnaisen taiteen kurssin kritiikkipäivään: pysähtyessäni sinisenä aamuhetkenä Turun kauppatorilla ja katsoessani hämärän keskellä hohtavia kukkakojuja päätin jättää toteuttamatta kritiikkipäivää varten suunnitellun toisen teoksen ja kertoa kurssin päätteeksi tuosta aamuhetkestä sekä ojentaa kaikille paikallaolijoille tulppaanit. Tarinani päätteeksi jaoin matkustajille kukkakimput.
Olen toteuttanut sarjallisen esityksen kahdeksan kertaa sovellettuna erilaisiin yhteyksiin.
Seuraa Instagramissa: #ääripiste
Linkki lehtiartikkeliin https://www.lillihaapala.com/blog
Ollut esillä:
Kaupunkitaidefestivaali Olohuone 306,4 km2:ssa 2017 S/S Borea 8.-10.6
BYOB (Bring Your Own Beamer) -screening, B-galleria 17.6.2017
Näyte teoksesta (4min): https://www.youtube.com/watch?v=2Rxdatzu13g
Lisätietoa blogissa http://marielisabet.blogspot.fi/2017/04/menopaluu.html
Lisää kuvia ja tietoa teoksesta blogissa: http://marielisabet.blogspot.fi/2015/05/httpswww.html